Η ιστορία της στολής του chef και η χρησιμότητά της

 Η στολή του chef έχει μεγάλη ιστορία τόση όση και η μαγειρική.  Λέγεται ότι στις βασιλικές αυλές το προσωπικό που μαγείρευε έπρεπε να ξεχωρίζει γρήγορα με την στολή του, καθώς ο μάγειρας έπρεπε να εντοπίζεται εύκολα αλλά και να είναι άτομο εμπιστοσύνης. 

Επειδή εκείνα τα χρόνια οι "τρομοκράτες" χτυπούσαν την εξουσία βρίσκοντας έξυπνους τρόπους να εισέρχονται στην κουζίνα τους και να δηλητηριάζουν το φαγητό τους. 

Λέγεται επίσης ότι η συνήθεια να είναι το χρώμα της λευκό ξεκίνησε από μοναχούς μάγειρες οι οποίοι ξεχώριζαν με το λευκό χρώμα της στολή τους από τους υπόλοιπους μοναχούς. 

Ποια μέρη αποτελούν τη στολή του chef ;

Σήμερα όλο το προσωπικό,  ο chef και η μπριγκάντα του, από τον μάγειρα με τους βοηθούς τους ως και τον λαντζιέρη,  που εργάζονται σε μια σύγχρονη κουζίνα που τηρεί όλους τους κανόνες υγιεινής ακολουθούν την παράδοση να φορούν στολή τόσο για να ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής όσο και για να ξεχωρίζουν από το υπόλοιπο προσωπικό.  

Το χιτώνιο (μπλούζα), 

το παντελόνι

η ποδιά, 

ο λαιμοδέτης (φουλάρι) και 

ο σκούφος (toque) απαρτίζουν την στολή του chef.

Η στολή προστατεύει από τυχόν ατυχήματα που ίσως συμβούν εν ώρα εργασίας και όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει απαραιτήτως να φοράνε την στολή τους πριν μπουν στην κουζίνα και αναλάβουν εργασία.

Ποιο χρώμα και ποιο υλικό προτιμάτε σήμερα ;

Παρόλο που το λευκό χρώμα προτιμάτε γιατί ξεχωρίζει αμέσως για την καθαριότητά του, σήμερα η στολή του μάγειρα μπορεί ράβετε σε διάφορα ανεξίτηλα χρώματα όπως μπλε, μπορντώ, τυρκουάζ, γκρι, καφέ και άλλες πολλές αποχρώσεις. 

Το σημαντικότερο όλων είναι η στολή να είναι άνετη,  καθαρή  και φτιαγμένη από βαμβακερό δροσερό ύφασμα που απορροφά τον ιδρώτα.

 

Ποιο χρώμα στολής θα φορέσουν οι νέοι σπουδαστές μάγειρες της ΕΠΑ.Σ ΔΥΠΑ ;

Με την έναρξη της  σχολικής χρονιάς η αγαπημένη μας μαγείρισσα κυρία Λίτσα παίρνει το μπλοκάκι  και την μεζούρα της σημειώνει τα μέτρα για να παραγγείλει τις νέες στολές των πρωτοετών σπουδαστών....

Παρακάτω βλέπουμε μια αναμνηστική φωτογραφία δευτεροετών φοιτητών 2019-2020

Φορούσαν : 

Μπορντώ χιτώνιο 
Μαύρο παντελόνι
Μαύρη ποδιά
Μαύρος σκούφος


 



Σας χαιρετώ και σας ευχαριστώ που ακολουθείτε το blog μας


Η Νίτσα


 

 

 





 


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Σχόλια