Μπριάμ ή τουρλού

Η θερμοκρασία τις τελευταίες μέρες έχει ανέβει αισθητά. Από Μάρτη καλοκαίρι λέει η παροιμία. Ευκαιρία, να θυμηθούμε και να τιμήσουμε ένα άκρως καλοκαιρινό φαγητό.  

Σήμερα μαγειρεύουμε :

Μπριάμ (ή τουρλού)

Το μπριάμ γίνετε συνήθως με φρέσκα λαχανικά του κήπου όπως μελιτζάνες, κολοκυθάκια, κρεμμύδια, πατάτες κ.ά. Από περιοχή σε περιοχή έχει μικροδιαφορές, γιατί κυρίως εξαρτάται από τα διαθέσιμα λαχανικά. Ψήνεται στον φούρνο ή μαγειρεύεται στην κατσαρόλα με σάλτσα τομάτας.
Είναι χαρακτηριστικό φαγητό της μεσογειακής τοπικής κουζίνας και πολλές φορές ονομάζεται τουρλού. 

Σας παρουσιάζουμε την δικής μας, νοστιμότατη συνταγή

Υλικά για (2 άτομα)

2 μέτριες πατάτες

2 κολοκυθάκια 

1 μελιτζάνα

1 καρότο  

1 πιπεριά

1 κρεμμύδι ξερό

1 σκελίδα σκόρδο

1/2 πράσο

2-3 κλωνάρια μαϊντανό

Τομάτα κονκασέ (χρησιμοποιήσαμε κονσέρβα)

Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση :

1ο στάδιο : Προετοιμασία (στην μαγειρική ορολογία λέγεται MISE EN PLACE)

Καθαρίσαμε και πλύναμε τα λαχανικά. Χρησιμοποιήσαμε σουρωτήρι για να στραγγίζουν τα λαχανικά μέσα σε μια μπασίνα (Λεκάνη) για να μην στάζουν τα νερά στο πάτωμα και γλιστρήσουμε, καθώς από την λάντζα θα πηγαίναμε στον πάγκο εργασίας

Σε πράσινο τεφλόν κοπής λαχανικών, κόψαμε σε ροδέλες τα καρότα και τα κολοκυθάκια. (σημείωση: ο τρόπος κοπής στη μαγειρική ορολογία λέγεται εμινσέ δηλαδή σε φέτες) τις πατάτες σε 6 κομμάτια και την μελιτζάνα σε 8 κομμάτια (σημείωση: ο τρόπος κοπής στην μαγειρική ορολογία λέγεται πεϊζάν δηλαδή χωριάτικος) το κρεμμύδι ψιλοκομμένο (σημείωση: ο τρόπος κοπής στη μαγειρική ορολογία λέγεται ασσέ δηλαδή  ψιλοκομμένο). Ψιλοκόψαμε επίσης τον μαϊντανό και το σκόρδο.

2ο στάδιο : Μαγείρεμα

Στην μαγειρική εστία μέσα σε μια ρηχή κατσαρόλα,  (ονομάζετε πλασωτε ή μπρεζιερα ) βάλαμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Προσθέσαμε και σωτάραμε (στην ελληνική, λέγεται τσιγαρίσαμε) το κρεμμύδι προσέχοντας να μη το κάψουμε και μαυρίσει, το πράσο, το σκόρδο και τα λαχανικά. Ρίξαμε την τομάτα κονκασέ (δηλαδή ψιλοκομμένη σε μικρά ακανόνιστα κομματάκια ) και  νερό έως να σκεπάσει τα λαχανικά μας καθώς αλάτι και πιπέρι.

Μαγειρέψαμε σε σιγανή φωτιά μισή ώρα. Τότε προσθέσαμε και τον μαϊντανό. 

Προσέχαμε κατά το μαγείρεμα το φαγητό μη σωθεί από το υγρό (σάλτσα) και μας πιάσει ο πάτος της κατσαρόλας.
Το φαγητό ήταν έτοιμο όταν η πατάτα είχε μαλακώσει και η σάλτσα είχε δέσει (liaison). ( Η διαδικασία συμπύκνωσης μιας σάλτσας με εξάτμιση λέγεται  ρεντιξιόν και είναι τεχνική δεσίματος liason)

3ο στάδιο : Σερβίρισμα

  • Το μπριάμ σερβίρετε σε ρηχό πιάτο και συνοδεύεται με φρέσκο ψωμί.
  • Ταιριάζει με τυρί φέτα.
  • Σε table d hote menu το μπριάμ σερβίρεται ως πρώτο πιάτο. 

(Σημείωση : ταμπλ ντοτ ονομάζετε το προκαθορισμένο μενού το οποίο αποτελείται συνήθως από 4 πιάτα. Το πρώτο πιάτο (ορεκτικό), το κυρίως πιάτο (κρέας-ψάρι) την σαλάτα και το επιδόρπιο )



Καλή όρεξη ! 

Ν&Λ


ΑΣΚΗΣΗ : Εντοπίστε στο κείμενο 10 λέξεις από την ορολογία Μαγειρικής


 

 

Σχόλια